RAER

RAER ORVOSI SZOLGÁLTATÓ KFT.

A méhcsípésről és az esetleges súlyos allergiáról

2016.08.04. 06:49

A repülő rovarok csípésére kialakuló allergiás reakció igen gyakori. Rovarcsípést követően legtöbb emberen a csípés helyén vörös, fájdalmas, viszkető duzzanat alakul ki, mely rövid időn belül spontán múlik.

Az emberek közel 10-15 százalékánál ez a fájdalmas duzzanat lehet igen nagy kiterjedésű, mely hetekig is eltarthat. Ezt általában a rovarméreg okozza, helyi gyulladást okozó hatásával.

 

A méhméreg erősen savas vegyhatású, melynek mellitin nevű toxinja felelős az erős gyulladásos reakcióért és a vele járó fájdalomért. A méreg mennyisége igen csekély, általában 5 és 50 mikrogramm között van. Általános allergiás tünetek nélkül ( kiterjedt bőrkiütés, viszketés, rekedtség, esetleg nehézlégzés), csak helyi reakció jelentkezésekor nincs szükség specifikus immunterápiára. Elegendő a helyi gyulladásos bőrtünetek lokális kezelése gyulladáscsökkentő krémekkel, esetleg a duzzadt, fájdalmas végtag felpolcolása, pihentetése.

Ritkábban, de előfordul a rovarméregre kialakuló igazi allergiás reakció. Megfigyelték, hogy gyermekkorban ritkább a súlyos allergiás reakció, mint felnőtt korban. Rovarcsípés okozta igen súlyos, sürgősségi ellátást igénylő úgynevezett anafilaxiás shock kialakulásának esélye gyermekkorban1:150, felnőttek között 3:100. Tekintettel arra, hogy az anafilaxiás shock életet veszélyeztető állapot, a beteg életmentő gyógyszerekkel történő ellátása szükséges és a specifikus immunterápia, mint oki kezelés indokolt lehet.

Akinek ismert rovar, méhcsípés allergiája van, tisztában kell lennie egy esetleges csípés következményeivel és az azonnali teendőkkel. Érdemes a személyes iratai között egy kártyát hordani, mely tájékoztat a meglévő rovarcsípés allergiáról.

Ma már elérhető és fül- orr- gégész szakorvossal felíratható az úgynevezett EpiPen injekció. Az injekció előretöltött fecskendőben tartalmazza az epinephrin nevű vegyületet, amely egy akut, életveszélyes allergiás rohamban életmentő lehet. A bizonyítottan méhcsípés allrgiában szenvedő egyén az esetleges csípés után azonnal be tudja magának adni ( sajnos nem mindég van idő kivárni az elsősegély megérkezését). Természetesen csak előzetes beadási és egyéb az EpiPen- hez kapcsolódó tudnivalók elsajátítása után. Érdemes a családtagokat, gondozókat, pedagógusokat szintén megtanítani az injekció használatára.

Synergon

IP Systems

Mercarius

Sysmon Kft

Btech

Szőnyi Hotel

Autocarma

BL óraszalon

Budapest Bár

Veritas

Yazoo-Systems Kft.

Porion Digital Kft.