RAER

RAER ORVOSI SZOLGÁLTATÓ KFT.

Utazási betegségek: Hepatitis A

2016.06.15. 18:00

Napjainkban a legszebb, legkedveltebb trópusi úticélok a fejlődő világ országaiban találhatók. Az ottani higiénés viszonyok, egészségügyi ellátás egyaránt gyakran elmarad az európai normáktól: 

  • a kiépített csatornahálózat gyakran hiányzik
  • a vízellátási rendszer nem megfelelően fertőtlenített
  • az ott élők olyan vírusokat, betegségeket hordozhatnak, amelyek Európában igen ritkán fordulnak elő, illetve napjainkban szinte már ismeretlenek

IndonéziaAz utóbbi évek adatai szerint Magyarországról kb. 100.000-en utaznak évente, sokan egzotikus országokba. Mindössze 15- 20 %-uk kér tanácsot, védőoltást az úticéljának megfelelően; és sajnálatos módon az utazók 10%- a betegszik meg valamilyen fertőző megbetegedésben.  Utazási betegségekről szóló írásaink célja tájékoztatást nyújtani az egyes földrészeken, országokban előforduló fertőző betegségekről és azok lehetséges megelőzési és védekezési módjáról.

Hepatitis A

A trópusi országokban a lakosság felnőtt korára közel 100 %-ban átesik a fertőzésen. A betegség magas kockázatához a rossz higiénés viszonyok mellett nagyban hozzájárulnak az étkezési szokások:

  • nyers vagy részben hőkezelt tenger gyümölcsei: rák, hal, kagyló, osztriga
  • piacon, utcai árusoknál való étkezés.

A többcsillagos szállodák igénybevétele sem nyújt garanciát a biztonságra, mivel a szállodák dolgozói általában helyi lakosok. Ők biztosítják az alapvető szolgáltatásokat,  gyakran kapcsolatba kerülve az elfogyasztásra szánt ételekkel, italokkal.

A betegség kórokozója a Hepatitis A vírus.

Terjedése történhet:

  • közvetlen érintkezéssel a fertőzött személlyel ( aki akár tünetmentes is lehet!)
  • szennyezett étellel, itallal, ívó- és fürdővíz útján

Lappangási ideje 15-50 nap lehet, de a beteg már a lappangási idő II. felétől fertőz, amikor még tünetei nincsenek, tehát a betegséget anélkül adhatja át, hogy tisztában lenne saját fertőzöttségével. A betegség hirtelen kezdődik lázzal, elesettséggel, étvágytalansággal, sárgasággal társul. Ezek a kezdeti tünetek 1-4 héten belül elmúlnak, de a lábadozás lehet hosszan tartó. Sokáig megmaradhat a fáradékonyság, fizikai terhelésre májtáji fájdalom jelentkezhet. Késői következmények igen ritkán fordulhatnak elő.

A legbiztonságosabb védekezési mód a védőoltás: utazás előtt adandó izomba majd 6-36 hónap múlva emlékeztető oltás szükséges a tartós védettséghez.

Ezen kívül fontos az alapvető higiénés követelmények betartása, a csapvíz fogyasztásának mellőzése és lehetőleg ügyelni arra, hogy édesvízi medencékből ne kerüljön víz a szájba.

Hol fordul elő leggyakrabban a fertőző Hepatitis A vírus? A legkedveltebb utazási célpontokkal:

Dél- Európa mediterrán országaiban

Afrikában: Egyiptom, Tanzánia, Kenya, Zöld-foki szigetek

Ázsia: Kína, India, Thaiföld, Indonéz szigetvilág

Karib térség:  Mexico, Kuba, Dominikai Köztársaság, Jamaica

Dél-Amerika: Argentina, Brazília, Peru

Hepatitis A térkép

Synergon

IP Systems

Mercarius

Sysmon Kft

Btech

Szőnyi Hotel

Autocarma

BL óraszalon

Budapest Bár

Veritas

Yazoo-Systems Kft.

Porion Digital Kft.