RAER

RAER ORVOSI SZOLGÁLTATÓ KFT.

Napvédő krémek használatáról

2016.06.20. 12:04

A napjainkban forgalomban lévő napvédő krémek választéka igen nagy, gyakran már a faktorszám nagyságánál illetve az összetevők felsorolásának elolvasásakor elbizonytalanodunk, „Melyiket is válasszuk?” a sok lehetőség közül.

 

 

 

Amit feltétlenül érdemes tudni:

  1. SPF: Sun Protection Factor, azaz fényvédő erősség. Az orvosok a 30 vagy annál nagyobb SPF értékű krémet ajánlják minden olyan tevékenységhez- strand, kertészkedés, sport- , ahol direkt sugárzás érheti az embert. A magas faktorszám azért szükséges, mert a legtöbben gyakran nem visznek fel elegendő krémet a bőrükre, vagy nem megfelelően alkalmazzák. A legtöbb napvédőt érdemes már fél órával a napon tartózkodás előtt felvinni a bőrre, hogy a lehető leghatékonyabb lehessen.
  2. UVB: A napsugárzás 5%-a csupán, azonban leégéshez vezethet, ami melanoma kialakulását segítheti elő. Minél magasabb az SFP, annál jobban véd a sugarak ellen.
  3. UVA: A napsugárzás 95%-a, nem égeti a bőrt, így közvetve nem okoz melanomát, azonban a bőr ráncosodásához, idő előtti öregedéséhez vezethet.

Nap

A napfényvédő krémek védő szerepe sem bizonyított 100 %-osan, ezért, ha tehetjük kerüljük a direkt napsugárzást délelőtt 10 óra és délután 3 óra között. Vízparton a hőérzet megváltozik, csökken, ezért itt különösen fontos az említettek betartása! Direkt napsugárzás közben történő munkavégzés, sport, vitorlázás közben viseljünk felsőtestünkön is ruházatot (fehér pamutpólót, inget) illetve vászonsapkát, szalmakalapot a napvédő krém használata mellett.

A gyerekek védelme különösen fontos, mert a gyermekkorban történt leégéseknek hosszútávú következményei lehetnek a bőr felnőttkori rosszindulatú elváltozásai!

Napon tartózkodás, napozás után ajánlott a jó minőségű napozás utáni készítmények használata is, melyeknek a hűsítő hatásuk mellett jelentős a bőrt regeneráló képességük is. Drogériákban, gyógyszertárakban kaphatók, ha tanácstalanok vagyunk érdemes segítséget kérni az ott dolgozó gyógyszerészektől, eladóktól.

Óvjuk bőrünk egészségét is, mivel szinte egyetlen lehetőségünk a megelőzés, ugyanúgy, mint napjaink sok más betegsége esetén!

Synergon

IP Systems

Mercarius

Sysmon Kft

Btech

Szőnyi Hotel

Autocarma

BL óraszalon

Budapest Bár

Veritas

Yazoo-Systems Kft.

Porion Digital Kft.