RAER

RAER ORVOSI SZOLGÁLTATÓ KFT.

E-receptről

2018.02.19. 11:30

Egy kis ismertető a már nálunk is bevezetett e-receptről

Mi az e-recept?

Az eddig megszokott recept új funkciókkal.
Felíráskor az e-recept minden adata bekerül az új Egészségügyi Térbe, ahonnan lekérdezhetővé válik a gyógyszertárakban, ezzel is megkönnyítve a kiváltás lehetőségét.

Miért jó az e-recept?

- nő a betegbiztonság: a beteg gyógyszerelése most már egy közös rendszerben érhető el a számítógépeken, így pl. könnyen kiszűrhető, ha azonos hatóanyagú gyógyszert más néven rendel két különböző orvos, illetve a patikus is figyelmeztethet a fontos gyógyszer kiváltására.

- kényelmesebb és gyorsabb lesz a gyógyszerfelírás és -kiváltás, közép- és hosszabb távon csökken a várakozás a rendelőben és a gyógyszertárban.

- saját részre felírási igazolás nélkül is kiválthatóak a felírt receptek.

- a rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy hibás vény esetén az orvos a beteg jelenléte nélkül is javítsa az e-receptet.

- az adminisztráció csökkenése miatt majd több idő jut az orvosi és gyógyszerészi tanácsadásra.

- a páciens otthonról is elérheti az e-receptjeit, a Lakossági portálon belépve 2017 december közepétől láthatja a felírt és kiváltásra váró gyógyszereit is.

Kapok-e a jövőben papír receptet?

Speciális esetekben (pl. háznál történő receptírás során) továbbra is hagyományos módon, papíron kerül kiállításra a vény.
Az e-recept felírásakor 2018 végéig minden kezelőorvos automatikusan úgynevezett felírási igazolást nyomtat, 2019-től már csak abban az esetben, ha ezt Ön külön kéri. Ez a felírási igazolás azonban most és a jövőben is lehetővé teszi a más nevére szóló gyógyszerek kiváltását.

Hogyan válthatom ki a gyógyszereimet?

Az eddig megszokott módon: a felírási igazolás vagy a hagyományos papírvény bemutatásával a gyógyszertárban. Amennyiben azonban élvezni szeretné az e-recept nyújtotta kényelmi funkciót, elegendő befáradnia bármely patikába, ahol e-személyi igazolványa vagy régi típusú személyi igazolványa és TAJ-kártyája bemutatása után kiválthatja az Ön nevére szóló gyógyszereket.

Synergon

IP Systems

Mercarius

Sysmon Kft

Btech

Szőnyi Hotel

Autocarma

BL óraszalon

Budapest Bár

Veritas

Yazoo-Systems Kft.

Porion Digital Kft.