RAER

RAER ORVOSI SZOLGÁLTATÓ KFT.

Az influenza tüneteiről és az oltásról

2017.11.17. 13:20

A következő időszakban várható az influenza vírusok Magyarországon való megjelenése és egyre növekvő terjedése. Emiatt kiemelt aktualitású az influenza elleni vaccináció, különösen a kiemelten veszélyeztetettek számára.

Az Influenza vírusos légúti megbetegedés, melynek főbb tünetei: magas láz, ízületi és végtagfájdalom, fejfájás, torokfájás, köhögés, rossz közérzet. Szövődménymentes esetben a betegség 2-5 nap alatt elmúlik, a legtöbb beteg 1 héten belül felépül. Az influenzával kapcsolatos legfőbb problémát a szövődmények jelentik, melyek közül leggyakoribb a tüdőgyulladás, melyet okozhat maga az influenza vírus is ( ez a ritkább, de nagyon súlyos szövődmény), illetve okozhatja a vírusfertőzéshez társuló
bakterialis felülfertőződés ( másnéven ráfertőződés).

Mivel az influenza egy vírus által okozott megbetegedés, valójában csak tüneti kezelés ( fájdalom és lázcsillapítás, megfelelő folyadékpótlás) alkalmazható, nincsen megfelelő gyógyszeres terápiája. A szervezet csupán saját védekező rendszerét tudja felhasználni ellene, ezért a nem megfelelő immunvédekezéssel rendelkező egyének ( idősek, immunhiányos betegek, daganatos betegek); illetve bizonyos krónikus betegségben szenvedők (ide sorolható a tüdő; a szív és érrendszer, a vesék betegsége; a cukorbetegség); kismamák,kisgyermekek fokozottan veszélyeztetettek a szövődmények szempontjából.

A leggyakoribb és leghatásosabb megelőző eljárás az évenkénti influenza A és B elleni oltás, melyet az előző év keringő influenza törzseiből fejlesztenek ki, élő vírust nem tartalmaz. Az oltás 6 hónapos kortól elvégezhető, kismamák is olthatók, javasolt ez a terhesség 20. hete után, mert ekkortól már a születendő gyermek is védettséget élvez.( Ma már elérhető olyan vaccina is, mely beadási technikájának köszönhetően vérzékenységben szenvedőknek is adható.)

Kiemelt fontosságú az egészségügyben dolgozók, betegápolással foglalkozók oltása, mivel az ő szerepük a betegség átvitelében, terjesztésében is kiemelendő.

Synergon

IP Systems

Mercarius

Sysmon Kft

Btech

Szőnyi Hotel

Autocarma

BL óraszalon

Budapest Bár

Veritas

Yazoo-Systems Kft.

Porion Digital Kft.