2021.12.06. 08:38
A mai korszerű táplálkozás egyik alapja az „Okos Tányér”, melynek 4 szeletén az alaptápanyagokat (szénhidrát, zsír, fehérje) tartalmazó ételek vannak jelen a számunkra szükséges arányban.
Az egyik legnagyobb szeletet a gabonafélék képviselik, melyek elfogyasztása biztosítja a napi hasznosenergia nagyrészét. Ajánlottak az alábbiak, melyek lassú felszívódásukkal, teljes értékükkel, magasrosttartalmukkal hozzájárulnak szervezetünk egészségéhez, annak egészséges működéséhez:
- teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyerek, péksütemények, tészták
- teljes értékű gabonamagvak, rizs (vadrizs, barna rizs, bashmati rizs)
- magas rosttartalmú álgabonafélék (köles, zab, quinoa, amaránt, chiamag, stb)
A tányér másik nagy szeletén a zöldségfélék foglalnak helyet, melyek nagyban hozzájárulnak egészségünk fenntartásához. Rostban gazdag élelmiszerek, vitamin és ásványianyag tartalmuk jelentős, egyesek magas fehérjetartalommal bírnak (hüvelyesek, szója, gomba), illetve szénhidráttartalmuk lassan felszívódó. Naponta 3- 4 alkalommal együnk zöldségfélét, lehetőleg frissen vagy minimális hőkezeléssel elkészítve, így a bennük lévő vitamin és ásványianyag tartalom nagy része megőrződik.
A tányér alsó részén foglalnak helyet a gyümölcsök, melyeket természetes desszertként naponta legalább 1-2 alkalommal ajánlott fogyasztani. Gazdagok vízben, rostban, vitaminban. A gyümölcsök közé tartoznak a csontos héjú olajos magvak, amelyek E- vitaminban, hasznos és létfontosságú zsírsavakban bővelkednek, emiatt a napi ajánlásban kis mennyiségben feltétlenül szerepet kapnak.
A tányér utolsó szeletén találjuk a halat, a húst, a tojást és a tejtermékeket, melyek fehérjeforrásként szolgálnak, de emellett csoportonként más-más táplálkozási előnyt is jelentenek. A halak létfontosságú, úgynevezett esszenciális zsírsavakban gazdagok, a húsok, belsőségek vastartalma, vitamintartalma (pl. máj, halmáj D vitamin) jelentős, a tojás A vitamin tartalma, illetve a tej és tejtermékek magas kalcium tartalma kiemelendő.
Naponta 2,0- 2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott, ivóvíz illetve ásványvíz (maximum 500 mg/l ásványianyag tartalmú) formájában.
Mindenképpen ajánlott kerülni a finomított szénhidrátok (fehér liszt, fehér kenyér, kristálycukor), a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek, a magas cukor tartalmú üdítők és édességek fogyasztását. Bő zsíradékban sütés helyett a kevés olajban sütést, párolást, a sütőben történő ételkészítést érdemes választani.
Egészségünk megőrzéséért akkor teszünk a legtöbbet, ha ételeinket természetes alapanyagokból lehetőleg magunk készítjük el, minél egyszerűbben, ezáltal mérsékeljük az iparilag feldolgozott, adalékanyagokban sokszor gazdag élelmiszerek fogyasztását.